ÖkoTanoda EU+ program

Két végzős diákunkat Erdősi Boglárkát (12.D) és Vörös Gabriellát (12.A) sikerült bejuttatni egy környezetvédelmi aktivista-ökopolitikus képzésre.

Rövid beszámolójukat itt olvashatjátok:

ÖkoTanoda EU+ program
2019

Az egész világ globálisan lázban ég. Szó szerint értendő a globális és az égés rész is, ugyanis van egy közös nagy problémája az emberisének: a klímaváltozás. A klímaváltozás -gyakran globális felmelegedés- napjaink legsúlyosabb problémáinak egyike. Gondoljunk akár csak a szélsőséges időjárási jelenségekre, akár az eltolódó évszakokra hazánkban. Közvetlen környezetünkben érezhetjük a változást. Ennek ellenére fontos, hogy az emberek figyelmét felhívjuk: ITT A KÉK BOLYGÓ ELPUSZTULÁSÁRÓL VAN SZÓ!

Ez a program az ökopolitikáról szól, azaz arról, hogy a környezetvédelem hogy tud utat találni magának az államok szerveződési szintjén.
A program első részére november elején került sor. Három napot töltöttünk az ország egyik leggyönyörűbb táján, Mátraházán. Nagyon sok mindent tanulhattunk. Szakemberek, politikában mozgó emberek segítettek nekünk, vezettek be minket az mai ökopolitika alapjaiba. Összesen húszan vettünk részt a programon, nemek arányát tekintve vegyesen. A legtöbb előadás a szabadban került megrendezésre. Persze nem csak diagramokat elemeztünk és vitattunk meg, hanem csapatépítésre is sor került különböző játékok keretében, így projektek megoldásának is egyszerűbben vágtunk neki.
Előadók: Vasali Zoltán (politológus, újságíró, egyetemi tanár) és Mikecz Dániel (politológus,mozgalomkutató)

A program további két részből áll:
• 2019. november: Mátraháza
• 2020. január: Budapest – egy európa parlamenti képviselővel való találkozás, beszélgetés (angol nyelven)
• 2020. március: Brüsszeli utazás – 5 nap (angol nyelvű)

A brüsszeli utazás során a program összes tagországának csoportjai egy szálláson, együtt dolgozva töltik el az öt napot. A képzések és előadások az Európa Parlament épületében kerülnek megrendezésre.