Lekérdezések

Lekérdezéseket Tervező nézetben szoktunk létrehozni (Létrehozás -> Lekérdezés Tervező).

Itt van lehetőségünk többféle lekérdezés létrehozására:

Fontos még megemlíteni, hogy a lekérdezések Futtatása (balről a második) ugyanitt, a Tervező-ben taláható.

Választó lekérdezések

Ezt a lekérdezést akkor választjuk, ha adatokat szeretnénk kilistázni a táblákból. Mindig csak annyi táblát adjunk a lekérdezéshez, és annyiszor, amennyi feltétlenül szükséges!

A lekérdezés QBE rácsa:

Vagyis meg kell adnunk melyik mező (melyik táblából) vegyen részt a lekérdezésben, legyen-e rendezve, jelenjen-e meg (A fenti példában a Szak nem jelenik meg), illetve vannak-e feltételek.

Általános szabály: Ha a feltételek egy sorban vannak, akkor közöttük ÉS kapcsolat van, ha külön sorban, akkor VAGY kapcsolat. A fenti példában egy sorban vannak, vagyis ÉS a kapcsolat, tehát egyszerre kell teljesülnie mindkét feltételnek.

A leg típusú kérdésekre (pl. ki a legöregebb?), az Összesítések oldalon kapsz választ.

Frissítő lekérdezések

Ezt a lekérdezéstípust akkor alkalmazzuk, amikor változtatni szeretnénk az adatokon. A QBE rács így néz ki:

Amint az látható, egy új sor jelent meg: Mire Módosítsunk? A fenti példában az 12345 azonosítójú tanár neve legyen “Pálfi”.

Megjegyzés: ha egy frissítő lekérdezést lementettünk, akkor a duplakattintás újra futtatja. Ha szerkeszteni szeretnénk, akkor jobb gombbal kattintsunk a lekérdezésben, és nyissuk meg “Tervező nézet”-ben.

Táblakészítő lekérdezések

Táblakészítő lekérdezéseket akkor használunk, amikor a választó lekérdezés eredményét egy új táblában szeretnénk megjeleníteni. Ilyenkor a létrejövő új tábla nevét kell megadnunk, a többi ugyanaz, mint vlasztó lekérdezésnél.

Törlő lekérdezések

Törlő lekérdezések törölnek a táblából. Óvatosan kezelendőek, mert nem visszavonható a művelet. Érdemes egy Választó lekérdezéssel indítani, és ha azokat, és csak azokat listázza ki, amiket törlni szeretnénk, akkor váltsunk törlő lekérdezésre. A törlő lekérdezés QBE rácsa (Itt törölni szeretnénk az 12345 azonosítóval rendelkező tanárt):

Kereszttáblás lekérdezések

Kereszttáblás lekérdezést akkor alkalmazunk, ha egy kimutatást szeretnénk készíteni. Az eredményünk egy táblázatban fog megjelenni- Meg kell adni, mi legyen a sorban (Sorfejléc), és mi az oszlopban (Oszlopfejléc), és az összesítést (Érték). A lekérdezés QBE rácsa (a példában hány tanár lépett be az iskolában a különböző angol szakpárokban):

Az összesítések megegyeznek az Összesítéseknél ismertetekkel.