Zöld hírek

 

Óceánok világnapja 2018

Földünk tengerei, és óceánjai számos különleges állat és növény fajnak adnak otthont. Legmélyebb pontjain még a mai napig élnek olyan felfedezetlen élőlények, amelyeket soha nem látott emberi szem. Az ember hajlamos azt hinni, hogy ez a hatalmas víztömeg állandó, mindig is volt és örökre változatlanul így marad és semmi nem fenyegeti, azonban a globális felmelegedés, a túlhalászat és a környezetszennyezés hatalmas veszélyt jelent az óceánokra és élővilágára.

Számtalan faj egyszerűen nem képes alkalmazkodni ezekhez a megváltozott körülményekhez, ezért számuk jelentősen megfogyatkozik, legrosszabb esetben pedig kihalásuk elkerülhetetlen. Minden egyes faj elvesztése, legyen az bármilyen kicsi nagymértékben befolyásolhatja a táplálékláncot és ezáltal a nagyon törékeny biológiai egyensúlyt, amelynek felborulása ökológiai katasztrófához fog vezetni.

Az óceáni és tengeri növények szerepe egyéb szempontból is kiemelten fontos. Minden második levegővételünket a vizek növényeinek köszönhetjük, mivel ők termelik a föld oxigénkészletének felét valamint elnyelik az ember által kibocsájtott  CO2 egyharmadát.

Igaz, hogy Magyarországnak nincs tengerpartja, de mi is tehetünk a tengerek és óceánok élővilágának megóvásáért. Figyeljünk oda, hogy ne vásároljunk olyan kozmetikumokat és gyógyhatású készítményeket, amelyek tartalmaznak veszélyeztetett fajok (pl. csikóhal) egyes részeit. Igyekezzünk minőségi tengeri halat vásárolni, amelyről tudjuk, hogy fenntartható módon halászták. Nyaraláskor ne vásároljunk olyan szuvenírt (pl. korallt, cápafogat) az a tengerből vagy óceánból származik. Figyeljünk oda, hogy ne használjunk műanyag zacskót és szelektíven gyűjtsük a hulladékot!

 

Ökoiskolai hírek!

Iskolánk elindult az ökoiskolává válás útján, ezért ebben az évben több jelentős lépést is tettünk a fenntarthatóság fenntartása érdekében!

A teljesség igénye nélkül sorulunk fel párat közülük!

  •  Az intézmény területén belül kihelyezésre kerültek szelektív hulladékgyűjtők
  • Papírgyűjtést szerveztünk
  • Megrendeztük a fenntarthatósági témahetet
  • Újrapapírt készítettünk tejesdobozokból
  • Felvetük a kapcsolatot Nemzeti Parkkal és Zöld Óvodával is
  • Felállítottunk energiajárőr szolgálatot