Az Importálás lépései

Importálni az adatbázisba a Külső adatok importálás menüben lehet. Az esetek 90%-ban szövegfájlokat kell importálnod.

Először ki kell választanod, melyik fájlt kell importálnod. Gyakran kérjük, hogy a központi tárhelyről másold le a saját meghajtódra, hogy egyszerre többen is tudjanak vele dolgozni.

Ha kiválasztottad a fájlt, és kriksz-krakszok jelennek meg, be kell állítanod a karakterkódolást a Speiális gombra kattintva.

Ez a legtöbb esetben UTF-8 kódolás.

Ezek után következő egy nagyon fontos lépés, amit a kezdők gyakran elrontanak. Annak eldöntése, hogy az első sor adat, vagy mezőnév (1).  A határolójeleket az ACCESS általában jól ismeri fel. (2)

A következő lépés, az adattípusok meghatározása. Végigkattintunk minden mezőn, és beállítjuk. Két adattípust hajlamos eltéveszteni az ACCESS: az egyik a számon belüli kategóriák (ügyeljünk a tört számokra), a másik az Igen/nem adattípus. Ezt a feladatban is logikai adattípusnak jelzik.

És most jön a kulcskérdés. Akarom mondani a kulcs kérdése. Mármint, hogy mi legyen a kulcs mező a táblában (már ha van). Három lehetőségünk lesz:

  1. Az Access adjon … Ilyenkor létrejön egy Azonosító nevű, Számláló adattípusú mező. A legtöbb esetben ezt az importálás után Tervező nézetben át kell neveznünk.
  2. Magam választom ki … Amennyiben a feladat megadta, hogy a táblában melyik mező kulcs, akkor a kiválasztom a legördülő menüből.
  3. Ne legyen …. Ezt az esetet akkor választom, ha nincs megadva kulcs mező a táblában, vagy több mező egyszerre alkot kulcsot. (Ilyenkor importálás után Tervező nézetben jelölöm ki a kulcs mezőket)